Tatooinefactory

Ez a honlap a Csillagok Háborúja filmek hangulatát próbálja felidézni a régmúlt időkből. Különösképpen a Tatooine bolygó világával, élőlényeivel foglalkozik terjedelmesebben, de helyet kap az oldalon a különleges hírek és információ is.

Star Wars


Rolling Stone : I. rész

I. rész

  2004.12.04. 18:12


Ez a kis iromány a Rolling Stone magazin 1980-as Star Wars cikke a Blueharvest.net-ről. Ez egyelőre a cikk első része, de hamarosan érkezik a folytatás is!

Rolling Stone 1980. július 24.
A Birodalom rabjai
(Timothy White)


"Az erőnek két oldala van. Ez nem egy rosszindulatú vagy jóindulatú dolog. Van egy rossz oldala, amely gyűlölettel és félelemmel teli, és egy jó, amely magában foglalja a szeretetet, könyörületességet, becsületességet és a reményt."-George Lucas

"Ebben a filmben nincs helye egyszemélyes sikernek" mondja Harrison Ford szárazon, utalva Han Solo, a csempész kalandor visszatérésére A birodalom visszavág című epizódban. Habár Ford kiveszi a részét a hírverésből, tudja, hogy ő és a hozzá hasonló előadók csak egyszerű játékszerei egy  jól megtervezett, kilencrészes sci-fi sorozatnak, mesehősök, akiknek csak kicsivel több a jelentősége, mint az ügyefogyott droidoknak, C-3PO-nak és R2-D2-nak.  A 'Star Wars', amely az író-rendező-producer George Lucas agyszüleménye, minden idők egyik legtöbbet hozó filmje--400 millió dollár---, de az Irvin Kershner által írt folytatásnak nagy esélye van rá, hogy felvegye vele a versenyt. Mégis,  a  különleges rész szereplői szinte elvesznek ebben a  bolygóközi kavarodásban.

"Az igazi sztár maga a film"-mondja Mark Hamill alias Luke Skywalker, és csapata szomorúan bólogat. És csakugyan, Harrison Ford olyannyira keveset tudott meg saját szerepéről, hogy nem tudja megmagyarázni, miért üldözik Han Solot a fejvadászok a birodalomban.
"Nem tudom miért van ez."-mondja vállvonogatva. -"Van elképzelésem, de valójában nekem ez csak munka, ha érted mire gondolok. Igazából csak három héttel a forgatás megkezdése előtt kaptam meg a szövegemet a második részhez. (Néhány színésznek csak szövegrészleteket adtak, hogy így a cselekmény titokban tartását biztosítsák. ) Én először csak a harmadik rész, a Revenge of the Jedi szövegét kaptam meg."

"George egyik erőssége"-mondja Ford- "hogy sosem mond el mindent, amire szükséged lenne, de a nélkülözhetetlen dolgokat nem tagadja meg tőled. Így mindig többet és többet szeretnél megtudni az adott dologról."

"Gyakran hallottam"-folytatja-" hogy van valami nagy kiábrándulás a második film végével kapcsolatban. Az emberek azt mondják: 'Ennek a filmnek nincs is vége', vagy 'Alig várom, hogy megtudjam, mi fog történni'. Pedig meg fogják tudni, és a befejezés pontosan ezt a hatást akarja elérni."

Azért, hogy kielégítsék a rajongók Star Wars iránti telhetetlen étvágyát, a Twentieth Century-Fox és a Lucasfilm elindított egy promóciós támadást, ami leginkább egy  rock'n'roll turnéra hasonlított. Az elmúlt néhány héten a film sztárjai Los Angelesből New Yorkba, onnan Washingtonba, Londonba, Japánba és végül Ausztráliába siettek, hogy interjút adjanak a többszáz újságnak, rádiónak és tévének. Ezen fáradozásukat nagyban támogatta egy több millió dolláros reklámkampány, és további kereskedelmi fogások tömkelege, kezdve a filmzene albumtól egészen a Yoda babákig.

A film főszereplői nem voltak mindig együtt a forgatásokon-különösen a Birodalom forgatásán- és a promóciós utakra is ez volt jellemző. Habár jól kijöttek egymással, mégsem volt igazán közös az élmény. És ami magát a film készítését illeti, ritkák a  színes  történetek; Carrie Fisher (Leia hercegnő) állítása szerint a színészeknek igen sokszor kellett "színlelniük".

"A jelenetben azt kéne mondanom: Ne robbantsák fel a bolygómat! De én semmi mást nem csinálok, csak állok, és figyelem a táblát, amit az egyik helyettes rendező tart a kezében ,aki nem bírta kivárni a teaszünetet.
A legtöbb filmben vannak olyan dolgok, amikhez foghatót a való életben is találhatsz.  Nos, a Star Wars-féle filmekre ez nem igaz. Még sosem láttam, milyen az a fénysebesség, míg meg nem néztem a kész filmet, ezért el sem tudtam képzelni, hogyan fog kinézni."

"Különös módon távolinak éreztem magam a Birodalom megnézésekor."-mondja Hamill-" Lehet, hogy úgy beszélek, mint a pszichológusom, de ilyenkor tényleg komolyan veszed ezeket a dolgokat, azt gondolván, hogy te egy borzalmas színész vagy és csak a speciális effektek miatt lett a film emlékezetes."

(...)

Az, aki a legtöbb elégtételt kapja ebből a projektből, az maga Lucas,aki miután csodálatos módon túlélt egy autóbalesetet tizennyolc évesen, elhatározta, hogy valami nagy dolgot fog tenni az életében:" Oka volt annak, hogy életben maradtam. Talán épp a Star Wars volt ez az ok."

Mindazok számára, akik esetleg nem ismerik a Star Wars cselekményét: A történetben Leia Organa hercegnő, a Lázadók Szövetségének vezetője azért küzd, hogy sikeres lázadást indítson a gonosz Galaktikus Birodalom ellen. Valamikor a Jedi lovagok által védelmezett nagy és nemes szövetség, a köztársaság hanyatlásnak indult, köszönhetően egy gonosz önjelölt uralkodó mesterkedéseinek, és tanítványának, a bukott Jedi Darth Vadernek. Az első filmben Leia bátor szövetségesek keresésére indul, mint például az öregedő Jedi mester (Ben) Obi-Wan Kenobi, a kalandor Han Solo és Wookie barátja Chewbacca, a droidok: C-3PO és R2-D2, és Skywalker. A birodalom visszavág  szükségszerűen állandó harcokból áll, és a cselekmény arra az előzetes tudásra épül, ami  már rajongók millióinak képzeletébe beékelődött.

(...)

"Az Erő olyan, amilyennek TE látod,"-jegyzi meg Lucas-" és állandó változásban van."

"Tizenhét voltam amikor találomra kiválasztottak azzal a feltétellel, ha lefogyok, ami akkor kisebb gondot jelentett."- mondja a most 23 éves, csinos Carrie Fisher a zsúfolt és zajos New York-i lakosztályában.- " Most, a Birodalom forgatásakor pedig azt mondták, hogy hízzak meg. Az egyetlen filmem a Star Wars előtt a Shampoo volt. De ők úgy döntöttek, hogy engem választanak, egy halk, de erős lányt önelégült természettel."

A "cinikus" talán jobb szó lenne. Fisher komolytalan életszemlélete a gyerekkorára vezethető vissza, ami abból állt, hogy elviselje édesanyja, Debbie Reynolds két válását, és a pletyka magazin locsogását, ami állandóan bosszantotta édesapját, Eddie Fishert. A gyors észjárásában- amire mély hatással volt a 'Saturday Night Live' öregdiáka, Michael O'Donoghue (egy régi barát)- észrevehetőek még Joan Rivers és Bette Midler nyomai, és egy nagy adag Dorothy Parkerből is.

"Imádtam, amikor Harrison és én üvöltöztünk egymással"-meséli el kuncogva  kedvenc jeleneteit a filmekből.- "És valahányszor Darth Vader jött, egy csomó vicces jelenet következett, mert David Prowse játszotta az ő szerepét, ez a csupa-izom ember talán Cornwallból vagy Devonból, [Vader hátborzongató, szuszogó hangját James Earl Jones adta] akit a vidékies kiejtése miatt egy idő után csak úgy hívtunk: Darth Farmer."

(...)

"Lucasnak mindig szólnia kellett, hogy 'Állj fel! Légy hercegnő!' mert különben végig csoszogtam, támaszkodtam és rágóztam volna."

Fisher elárulja, hogy néhány különleges jelenetet kihagytak a filmből. "Az eredeti forgatókönyv szerint amikor foglyul ejtenek, és Mark meg Harrison rám találnak, fejjel lefelé lógtam volna sárga szemekkel. Valami kínzáson estem át, és egy fénysugárban lógtam volna összeverve. Az ok, amiért kihagyták a filmből az volt, hogy mivel ájult voltam, a Wookienak cipelnie kellett volna a következő 15 percben. Megjegyzem,  nekem tetszett ez az ötlet."

 

Mark Hamill Star Wars Insider Magazine February 2004 Cover Photo - United States


Mark Hamill Star Wars Insider Magazine December 2007 Cover Photo - United States


©J.P. Soltan/Retna Ltd.

Harrison Ford

Hford.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 90
Tegnapi: 112
Heti: 338
Havi: 2 201
Össz.: 585 322

Látogatottság növelés
Oldal: Star Wars: különleges képek, hírek. (Rolling Stone 1980-as interjú)
Tatooinefactory - © 2008 - 2020 - tatooinefactory.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »