Tatooinefactory

Ez a honlap a Csillagok Háborúja filmek hangulatát próbálja felidézni a régmúlt időkből. Különösképpen a Tatooine bolygó világával, élőlényeivel foglalkozik terjedelmesebben, de helyet kap az oldalon a különleges hírek és információ is.


Star Wars III. rész - A sith-ek bosszújaBizonyára nincs olvasó, aki előtt a Star Wars (magyar keresztségben Csillagok háborúja) cím ne mondana semmit. A Birodalom sötét erői ellen harcoló lázadók, élükön az utolsó Jedi lovaggal, Luke Skywalker-rel minden sci-fi rajongó emlékezetébe mélyen beivódott. A kezdetben bukásra ítélt történet előtt nem volt megállás: az 1977-es Új reménységet további két epizód követte; szerzője és egyben rendezője, George Lucas mai napig az egyik legismertebb figura Hollywoodban. Neki köszönhetjük többek közt az Industrial Light and Magic effektcéget és Indiana Jones alakját. A korábban szakmai körökben vizsgafilmjével (THX 1138) sikert arató Lucas talán maga sem hitte volna annak idején, hogy mitológiai elemeket halmozó, a Jó és a Rossz örök küzdelmét feldolgozó és egyéni környezetbe helyező trilógiája ilyen hatalmas sikert és rajongást gyűjt be világszerte. 1997-ben mutatta be a hármas, első fejezetének digitálisan felújított és kibővített változatát, mellyel párhuzamosan bejelentette: további három, a trilógia előzményeire koncentráló filmet készít elő. Felújítási mániája korábban kezdődött: vizsgafilmjét először 1971-ben bővítette egész estés játékfilmmé, majd 2004-ben - meglovagolva a Star Wars sikerét - annak felturbozótt változatát is saját cégére, az ILM-re bízta. Legutóbb ugyan azt nyilatkozta a Star Warsból több rész már nem készül, mégis nehezen hisszük, hogy valaha képes lesz leállni (legfrissebb értesüléseink szerint tv-sorozat van tervben A Jedi visszatér utáni időszakról). A speciális változat után tavaly a DVD kiadás kapcsán - ígéretét megszegve - újra hozzányúlt a régi mozikhoz, majd Darth Vader arcát Hayden Christensenére cserélve kijelentette, hogy mától ezt tartja az első, hivatalos Star Wars trilógiának. Nem így rajongók millió, akik kétkedve figyelik a "mester" lépéseit, s egyre biztosabbak abban, hogy az öregedő szakállas urat bizony elcsábította a Sötét oldal makulátlan ereje: a jó öreg pénz.

A sith-ek bosszúja bővelkedik az újabb múltidéző karakterekben (Chewbacca, Birodalmi osztagosok kezdeti páncélja), de kétség kívül az új trilógia legmeghatározóbb és legjobban sikerült darabja. A szórakoztatónak vagy kisebb paródiának szánt jelenetek a helyükön vannak, a drámai jelenetek lenyűgözőek és a látvány is pazar, annak ellenére, hogy erőltetettnek tartom Lucas, a digitális technikához történő görcsös ragaszkodását (ha kellőképpen figyelünk a díszletekre, bizony csak elvétve fogunk "hús-vér" kartonlapokat találni).

A külföldi kritikák kiemelik Hayden Christensen erőteljes alakítását, ezért képtelen vagyok tovasiklani mellette. Valóban. Sokkal szenvedélyesebben és érzékelhetően nagyobb átéléssel hozza a figurát, mint két éve, ezzel bizonyítva, hogy megállta helyét a Galaxis legrettegetebb urának tartott Vader figurájának megtestesítésekor. Hayden mellett Natalie Portman (Amidala hercegnő) és Ewan McGregor jutnak több szerephez, a maradék színészcsapat csupán kellékei a műnek, melyben mindenki kellőképpen hiteles. Bár egyes karakterek idő előtti likvidálásával nem vagyok kibékülve, hiszen azok személyiségéből eddig nem láthattunk sokat, ezért bíztam benne, hogy na végre most kiderül aminek ki kell derülnie. De hát egy ilyen, többszereplős eposz mellett ennyi ábrázolás teljességgel érthető, csak akkor minek annyi megasztár és legenda, ha nem használjuk ki adottságaikat? Ja persze: nézőcsalogatásnak.


Epizódok
Szócikkek

Baljós árnyak

Egy új remény

A klónok támadása

A Birodalom visszavág

A Sith-ek bosszúja

A Jedi visszatér

A bátrak karavánja

Harc az Endor bolygón

Klónok háborúja (2002)

A klónok háborúja (2008)Oszd meg ezt a filmet ismerősöddel!Ismerősöd e-mail címe: 
KÜLÖNVÉLEMÉNY

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 47
Tegnapi: 112
Heti: 295
Havi: 2 158
Össz.: 585 279

Látogatottság növelés
Oldal: Különvélemény-Kritika
Tatooinefactory - © 2008 - 2020 - tatooinefactory.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »