Tatooinefactory

Ez a honlap a Csillagok Háborúja filmek hangulatát próbálja felidézni a régmúlt időkből. Különösképpen a Tatooine bolygó világával, élőlényeivel foglalkozik terjedelmesebben, de helyet kap az oldalon a különleges hírek és információ is.


                  Tatooine bolygóMegtalálták az első olyan Naprendszeren kívüli bolygót, amely három, egymáshoz közeli csillagot tartalmazó rendszerben kering.

Napjainkra már több mint 150 exobolygót ismerünk, ezek főleg magányos csillagok, avagy laza kettős rendszerek egyik tagja körül keringenek. A Világegyetemben lévő csillagok legalább fele kettős vagy többszörös rendszert alkot, közülük sok esetben a partnerek egymáshoz viszonylag közel találhatók. Ilyen szoros rendszerekben nem találtunk exobolygót – egészen mostanáig.

A HD 188753 a Napunkhoz hasonló csillag a Földtől 149 fényévre, a Cygnus csillagkép irányában. Nem magányos égitest, hanem egy hármas rendszer tagja, ahol két társa körülbelül olyan távol van tőle, mint a Szaturnusz vagy az Uránusz a Naptól. Maciej Konacki (Caltech) a 10 méteres Keck I teleszkóppal egy 1,14 jupitertömegű exobolygót talált a Napunkhoz hasonló HD 188753A körül. Ez tehát az első megfigyelés többszörös szoros csillagrendszer egyik tagja körüli exobolygóról.


A felfedezés olyan szempontból fontos, hogy eddig nem tudtuk, kialakulhatnak-e bolygók az ilyen szoros kettős és többszörös rendszerekben. Az új planétát a Csillagok Háborújában szereplő ikercsillag nyomán nem hivatalosan Tatooine bolygónak nevezték el. A Tatooine az A jelű csillag körül 3,35 földi nap periódusú pályán mozog. Sárga csillaga a felszínéről figyelve hatalmas korongnak látszik. Az égen emellett két kisebb, narancsos és vöröses színű, szintén fényes nap tündököl. Ezek a főkomponens távolabbi G és K színképtípusú társai, amelyek egymáshoz közel mozognak. A Tatooine bolygón egy év (mialatt egyszer megkerüli a napját) tehát 3,35 földi napig tart. Ugyanakkor a csillagától mért kis távolsága miatt tengelyforgása valószínűleg kötött, azaz mindig ugyanazt az oldalát fordítja csillaga felé. Utóbbi így az égen állandóan ugyanott látszik, kellemetlen forróságot árasztva.

Az exobolygó-vadászok eddig nem is nagyon vizsgálták a szoros többszörös csillagrendszereket, mivel itt a hagyományos radiálissebesség-módszer nehezen használható, mert az egyes csillagok erősen befolyásolják egymás mozgását. Emellett az elméleti számítások szerint itt kisebb az esélye a stabil bolygópályáknak. A felfedező az exobolygót a radiálissebesség-módszer továbbfejlesztésével mutatta ki, amelyet kifejezetten többszörös rendszerekre dolgozott ki, és több, egymáshoz közeli csillag esetében is megbízhatóan írja le a tagok mozgását, egymásra kifejtett gravitációs hatását. Néhányan azonban egyelőre még kételkednek az új módszer pontosságával kapcsolatban.


Szintén érdekes, hogy az új planéta az anyacsillagához közeli, úgynevezett forró Jupiter típusú exobolygó. A jelenlegi elgondolás szerint ezek az adott csillagtól messzebb születtek, majd különböző perturbációk révén jutottak sokkal beljebb húzódó pályájukra. Talán a másik két csillag működött közre ebben a biliárdjátszmában, amelynek során akár további csillagok is kidobódhattak a rendszerből. A csillagok körül, születésük után kialakult protoplanetáris korongokra szintén hatnak a közeli objektumok. A társak gravitációs tere a  korong anyagát szétszórhatja – így nem keletkeznek belőle planéták. A fenti rendszerben a partnerek gravitációs terétől a HD 188753 körüli protoplanetáris korong anyaga feltehetőleg 1,3 Cs.E.-ig maradt meg, távolabbi része szétszóródott. Ha kiderül, hogy többszörös csillagrendszerekben is gyakran keletkeznek bolygók, sokkal több ilyen égitesttel számolhatunk, mint eddig gondoltuk. Az ilyen planéták ugyanakkor abban is segítenek, hogy a keletkezésüket leíró modellek közül kiválasszuk a megfelelőket.Érdemes elolvasni kapcsolódó cikkeinket is!
Ütköző exo(kis)bolygók

Ütköző exo(kis)bolygók

Egy Naprendszerünkön kívüli, éppen születőben lévő bolygórendszerben két bolygó ütközéséből keletkezett törmeléket figyeltek meg a szakemberek.

A “szuper-Föld”

A “szuper-Föld”

Fontos előrelépés történt az exobolygók kutatása terén. Felfedezték az első, fősorozati csillag körül keringő, Föld típusú bolygót. Az égitest lényegesen nagyobb a mi Földünk és sokkal közelebb is kering csillagához
Lifttel az űrbeForradalmian megváltoztatná az űrhajózást az űrlift, amely a Föld egyik felszíni pontja és egy geostacioná- rius pályán keringő kisbolygó között feszülő kötélen közlekedne. Egyes szakemberek vitatják, megvalósít- ható-e egyáltalán az elképzelés, miközben a rendszer egyik elemét sikerrel tesztelték a Mojave-sivatagban.

További hírek:
Felszívódó, gyógyszeradagoló kötést fejlesztettek ki
Műholdkép: tüzes tornyok Spanyolországban
Orvosok mutogatták a hisztérikákat
Az Atlantis az űrállomáshoz kapcsolódott2010. 05. 12. (friss hírek)

Rejtélyes jeleket küld a NASA űrszonda

Rejtélyes adatokat sugároz a 33 éves Voyager 2 űrszonda; a küldött kódot a NASA szakemberei egyelőre nem tudják megfejteni. Az UFO-hívők szerint a földönkívüliek üzentek, a mérnökök szerint a jelenséget szoftverhiba okozza.

A NASA mérnökei jelenleg is dolgoznak a Voyager 2 űrszonda adattovábbítási problémáján. A szonda először április végén, a Földtől 13,8 milliárd kilométer távolságból küldte a megváltozott formátumú tudományos adatokat, melyet a szakértők egyelőre nem tudtak dekódolni. A mérnökök utasították a szondát, hogy csak státuszüzeneteket küldjön: ezek alapján kiderült, hogy maga az űrszonda nem károsodott, ezért a szakértők úgy vélik, szoftveres hiba okozhatta az értelmezhetetlen üzeneteket.


Ed Stone, a program egyik vezetője szerint ki tudják javítani a hibát, ha sikerül újraindítani a szonda kommunikációs rendszerét. Stone szerint a kozmikus sugárzás okozhatta, hogy az adatküldés kódolásába hiba csúszott, a bitek felcserélődtek: ezért értelmezhetetlen az üzenet, de Stone szerint hamarosan ezt is visszafejtik. A Naprendszer határán járó Voyager 2 napi 24 órában 160 bit per szekundum sebességgel küldi az adatokat; a javítás a nagy távolság miatt is nehézkes, hiszen a jel 13 óra alatt jut el a Földről az űrszondához.

A Voyager 2-t 33 évvel ezelőtt indították útnak, és az egyik legsikeresebb eszköz lett a NASA és űrkutatás történetében: a Naprendszerből kifelé haladva számtalan fotót készített a bolygókról, segítségével új holdakat fedeztek fel. A szondán - arra az esetre, ha intelligens lényekkel kerülne kapcsolatba - egy kb. 30 cm-es, arannyal futtatott réz hanglemezt helyeztek el, melyen természetes és mesterséges zajok hallhatók, valamint üdvözletet 55 nyelven, (köztük magyarul is) részlet Mozart Varázsfuvolájából, és 27 más zeneműből.

 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 37
Tegnapi: 112
Heti: 285
Havi: 2 148
Össz.: 585 269

Látogatottság növelés
Oldal: Tatooine: megtalálták az első...
Tatooinefactory - © 2008 - 2020 - tatooinefactory.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »